Otec Potaš si pripomínal v kruhu gratulantov svoju životnú púť

18.03.2003 Celý región

Vďačnosť Bohu vyjadril 1. marca v Prešove pri oslavách svojich 85. narodenín a 60. výročia vstupu do kňazskej služby gréckokatolícky duchovný, rehoľník Rádu ...
Vďačnosť Bohu vyjadril 1. marca v Prešove pri oslavách svojich 85. narodenín a 60. výročia vstupu do kňazskej služby gréckokatolícky duchovný, rehoľník Rádu sv. Bazila Veľkého Marián Potaš. Prežil niekoľko táborov nútenej práce, roky odsúdeného politického väzňa, ale aj radosť zo služby veriacim, z možnosti prispieť k rozvoju gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku.

K obom jubileám sa v kaplnke sestier baziliánok konala ďakovná sv. liturgia. Medzi celebrantmi bol sídelný prešovský gréckokatolícky biskup Ján Babjak, emeritný biskup Ján Hirka, predstavitelia Rádu sv. Bazila Veľkého (bol jeho provinciálom v Prešove od roku 1970).
Otec Potaš sa v roku 1968 zaslúžil o exhumáciu telesných pozostatkov biskupa Pavla Petra Gojdiča vo väznici v Leopoldove a o ich prevoz do Prešova. Z rúk práve tohto biskupa ešte vo februári 1943 prijal v Chráme sv. Bazila Veľkého v Medzilaborciach kňazskú vysviacku. Rozhodujúcou mierou sa podieľal na práci komisie pre proces blahorečenia biskupa Gojdiča, ktoré úspešne skončilo v roku 2001. V roku 1999 mu vyšla kniha o biskupovi Gojdičovi pod názvom Dar lásky, ktorá sumarizovala množstvo jeho cenných poznatkov a niekoľkoročnú prácu. V súčasnosti vzhľadom na svoje problémy s telesným pohybom žije v opatere sestier baziliánok v Prešove, t. j. vo svojom rodisku, kde uzrel svetlo sveta 2. marca 1918. (jj)
 

Vyberte región

mark